Na sklepowej półce możemy spotkać różne śmietany. Różną się one od siebie nie tylko zawartością tłuszczu, ale także innymi cechami, które istotnie wpływają na ich walory i zastosowanie. Robimy zupę, sos, a może sałatkę? Warto wiedzieć jaka śmietana jest najlepsza do naszych celów.
OSM Krasnystaw przygotowała dla konsumentów dwa rodzaje śmietany. Oprócz tradycyjnej, dobrze znanej od lat śmietany 18% i 12% możemy także spotkać w sklepie nową śmietanę Gosposia 18%. Każdy z tych produktów doskonale sprawdzi się w kuchni i zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Sięgając po śmietanę na sklepowej półce wybierajmy taką, która daje gwarancję najwyższej jakości i naturalności. Prawdziwa, naturalna śmietana nie zawiera konserwantów oraz jest doskonałym źródłem witamin A, D, E i K. Właśnie takie, przygotowane według tradycyjnej receptury śmietany produkowane są przez OSM Krasnystaw.
Do dań na zimno polecamy tradycyjne śmietany 12% i 18%. Oprócz wspomnianych wcześniej witamin, śmietany te są bogate w bardzo korzystne dla naszego zdrowia kultury bakterii fermentacji mlekowej. Jeśli wiec chcemy okrasić śmietaną pierogi, naleśniki lub też przygotować zimną sałatkę warto wybrać tradycyjną, krasnostawską śmietanę. Jej smak i aromat wzbogacą naszą potrawę, a kremowa konsystencja sprawi, że danie będzie apetycznie wyglądać na talerzu. Dużo trudniejsze w przygotowaniu z użyciem tradycyjnej śmietany są dania na gorąco. Dodając tradycyjną śmietanę do gorącej zupy lub sosu pozbawiamy ją żywych kultur bakterii, które nie są w stanie przetrwać w wysokiej temperaturze. Istnieje także ryzyko, że śmietana zważy się nadając naszej potrawie mało efektowny wygląd.
Dlatego też w przypadku dań na gorąco lepszym rozwiązaniem jest stosowanie śmietany Gosposia 18%, która jest produktem termizowanym. Termizacja polega na ogrzaniu śmietany do temperatury powyżej 60 stopni C i przetrzymaniu jej w tej temperaturze przez kilka sekund. Dzięki temu śmietana nie zważy się w gorącej potrawie, jak również naturalnie wydłuży się jej termin przydatności do spożycia bez zastosowania konserwantów. Śmietana ta również zawiera korzystne dla naszego zdrowia witaminy oraz charakteryzuje się doskonałym smakiem i konsystencją.