Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie właśnie wznowiła produkcję swoich docenianych za walory smakowe i właściwości odżywcze serów żółtych. W ofercie krasnostawskiej mleczarni znów pojawiły się dwa sery typu tzw. holenderskiego, czyli gouda i zamojski. Dla konsumentów oznacza to nie tylko większy wybór na sklepowej półce, ale przede wszystkim możliwość powrotu dla klasycznego smaku sera jak sprzed lat.
Ze względu na znakomity smak, ser zamojski zyskał popularność w całym kraju i zaczął być wytwarzany w wielu miastach Polski. Jednakże tylko OSM Krasnystaw oferuje tradycyjny ser zamojski, który od pół wieku produkuje się w zamojskich zakładach mleczarskich (obecnie należących do OSM Krasnystaw). A to właśnie w Zamościu powstała jego unikalna receptura i technologia produkcji, oparta m.in. o mleko zamojskich i roztoczańskich krów.
Oprócz flagowego dla OSM Krasnystaw sera zamojskiego, po 3-letniej przerwie, wznowiono także produkcję popularnej goudy.
– Nasze sery, dzięki długiemu procesowi dojrzewania w ściśle określonych warunkach mają zwartą konsystencję, świetny smak i apetyczny wygląd. Są także źródłem białka, wapnia i witaminy B12. Zamojski i gouda produkcji OSM Krasnystaw znajdują wiele zastosowań w licznych zimnych i ciepłych daniach. Bez wątpienia są to godne polecenia składniki diety każdego z nas – mówi Krzysztof Bortacki, kierownik działu Handlu i Marketingu OSM Krasnystaw.
Zarówno ser zamojski, jak i gouda świetnie smakują w przekąskach, takich jak koreczki i sałatki, jak również jako składnik codziennych kanapek. Ser zamojski podkreśli smak dań i zup oraz doskonale skomponuje się z winem. Gouda to idealny składnik tostów, czy też zapiekanek. Gouda z OSM Krasnystaw, starta na tarce, bardzo dobrze smakować będzie także z jarzynami oraz daniami mięsnymi z cielęciny i drobiu.
Sery typu holenderskiego produkowane przez OSM Krasnystaw mają łagodny, lekko orzechowy smak. Wyczuwalne są delikatne nuty kwaskowe i pikantne. Oprócz witamin z grupy B (szczególnie B12) sery te zawierają także witaminy A i D. Zawarte w nich białko ma wysoką wartość biologiczną, tłuszcz jest lekkostrawny, a wapń doskonale przyswajalny.
Produkty OSM Krasnystaw to pewność wykorzystania tradycyjnych receptur oraz najzdrowszych i w pełni naturalnych składników pochodzących z czystego, rolniczego regionu. Brak konserwantów, szczególne pielęgnowanie tradycji i korzystanie
z dobrodziejstw niezanieczyszczonego środowiska Lubelszczyzny przynosi rezultaty w postaci najlepszych, w 100% polskich produktów mleczarskich.