Hotel Hampton by Hilton w Lublinie oficjalnie świętuje swoje otwarcie i udany start na lubelskim rynku. Powstanie hotelu było możliwe dzięki współpracy inwestora – lubelskiej firmy LUK, która dostrzegła potrzebę rozwoju rynku turystyczno-biznesowego w Lublinie – z Hilton International. Dzięki tej inwestycji Lublin zyskał wysokiej klasy nowoczesny obiekt hotelowy, który już zdążył przyciągnąć tysiące gości z Polski i z zagranicy. Obecność tak cenionej marki w mieście pozytywnie wpływa na zainteresowanie Lublinem zarówno turystów, jak i podróżujących w sprawach biznesowych.
Hampton by Hilton – jedyny w mieście hotel znanej międzynarodowej sieci Hilton Worldwide – w pierwszych miesiącach działalności już odniósł znaczący sukces. Ponad 10 tysięcy gości z 40 krajów świata udowadnia, że Lublin potrzebował takiej inwestycji. Firma LUK, korzystając z prawie ćwierć wieku doświadczenia na lubelskim rynku budowlanym, wybrała pod lokalizację hotelu miejsce niemal w samym centrum miasta, z komfortowym dojazdem do lotniska i do dróg ekspresowych. Ponadto Hampton by Hilton posiada podziemny, bezpieczny parking mieszczący ponad 70 aut. Dodatkowo hotel daje możliwość zaparkowania autokaru, co w połączeniu z bliskością centrum Lublina jest jednym z kluczowych atutów dla grup turystycznych.
Hotel przygotował dla swoich gości 121 komfortowych pokoi z dwoma, bądź jednym łóżkiem, wyposażonych w miejsce do pracy, sejf, zestaw do parzenia kawy i herbaty, oraz deskę i żelazko, przez co spełniających wszystkie potrzeby miejskich turystów. Z kolei dostępne dla wszystkich gości, typowe dla marki Hampton by Hilton, w pełni wyposażone biuro z wygodnym stołem konferencyjnym znalazło duże uznanie w oczach podróżujących w interesach.
– Szukaliśmy formatu hotelu, który za przystępną cenę będzie spełniał potrzeby zarówno ludzi zapracowanych i przyjeżdżających do Lublina w interesach, jak i turystów, którzy coraz liczniej odwiedzają nasze rodzinne miasto – mówi Anita Wysokińska, prezes zarządu spółki Global Property. – Hampton by Hilton jest hotelem specjalnie zaprojektowanym tak, aby spełnić oczekiwania obu tych grup, stąd ten wybór – dodaje Anita Wysokińska.
– Komfort gości jest naszym priorytetem, dlatego budynek został zaprojektowany przy użyciu najnowocześniejszych osiągnięć i technologii budowlanych ze szczególnym uwzględnieniem dźwiękoszczelności ścian i stropów – zaznacza prezes Anita Wysokińska. – Pomogło w tym kilkudziesięcioletnie doświadczenie firmy LUK w budowie komfortowych budynków mieszkalnych – dodaje.
Każdy gość hotelu Hampton by Hilton w Lublinie może skorzystać z bezpłatnego centrum fitness oraz z całodobowej strefy biznesowej, będącej wygodnym, ogólnodostępnym miejscem do pracy. Do dyspozycji gości oddane zostało pełne wyposażenie biurowe – komputery, urządzenia wielofunkcyjne (drukarka, skaner, faks), niszczarka oraz duży stół konferencyjny. Natomiast z myślą o biznesowych i okolicznościowych wydarzeniach w hotelu powstały dwie niezależne sale konferencyjne z możliwością połączenia w jedną większą, zapewniającą ponad 120 miejsc siedzących.
Nocleg w hotelu Hampton by Hilton związany jest zawsze z zaproszeniem na śniadanie, w myśl zasady, że „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”. Każdy gość hotelu ma je zapewnione w cenie noclegu. Poranny bufet w Hampton by Hilton znany jest przede wszystkim z gofrów, które można upiec samodzielnie i zjeść z mnóstwem pysznych dodatków. Na gości czeka również wiele lubelskich potraw. Osoby przyjeżdżające z innych regionów i krajów będą mogły spróbować tu cebularzy, lubelskiego piernika czy pieroga biłgorajskiego. Hotelowa kuchnia stawia na jakość produktów. Sama przygotowuje wędliny, a jajecznicę przyrządza z jajek od kur z wolnego wybiegu. Takim śniadaniem, odpłatnie, może zacząć dzień każdy lublinianin, ponieważ poranny bufet można zamówić również nie będąc gościem hotelu.
Z kolei w hotelowej restauracji można spróbować wielu dzisiaj zapomnianych, a kiedyś dobrze znanych produktów. Znakiem rozpoznawczym hotelu stała się soczewica podawana z indykiem przyrządzonym metodą sous-vide oraz dania ze słonecznikiem bulwiastym, czyli topinamburem. W restauracji serwowane są również robione na miejscu desery i lody własnej produkcji o niepowtarzalnych smakach np. buraczkowe. Z myślą o gościach przyjeżdżających w nocy dostępny jest snack bar z ciepłymi daniami serwowanymi całą dobę.
– W sposób szczególnie staranny podchodzimy do jakości oraz tradycji kulinarnej regionu, ciągle wyszukując najlepszych lokalnych dostawców oraz łącząc najnowocześniejsze osiągnięcia sztuki kulinarnej z tradycyjnymi składnikami – mówi Marcin Nieznaj, szef kuchni. – Sami przyrządzamy wędliny na śniadania; zawsze, nawet zimą, mamy świeże warzywa i owoce, oraz starannie dobieramy hodowców, z którymi współpracujemy, używając wyłącznie jajek ekologicznych czy wybierając dostawców mięsa, których znamy i cenimy –dodaje.
Hotele Hampton by Hilton znajdują się już w ponad 2200 lokalizacjach na całym świecie. Standardem marki pochodzącej z USA jest program 100% gwarantowanej satysfakcji, który związany jest z hamptonowską gościnnością i dbałością o samopoczucie gości w hotelu. Każdy z hoteli Hampton by Hilton, w przypadku niespełnienia oczekiwań klienta, może w ramach rekompensaty zwrócić mu nawet 100% kosztów pobytu. Hotele sieci Hilton proponują swoim gościom uczestnictwo w programie lojalnościowym Hilton Honors. Tutaj każdy nocleg w dowolnym hotelu sieci zamieniany jest na punkty, które następnie można wymienić na bezpłatny nocleg w każdym hotelu sieci Hilton, w dowolnym miejscu na świecie.